Tips over veiligheid van onze wijkagent

Er is contact geweest met onze wijkagent Huub Smeets, met de vraag of hij enkele tips kon geven over maatregelen die wij kunnen nemen, nu de donkere dagen voor kerst weer voor de deur staan. Onderstaand enkele uitgebreide maatregelen.

Organisatorische maatregelen:

 1. Laat nooit sleutels op deuren of ramen steken. Ook niet aan de binnenzijde!
 2. Draai de sloten altijd in het nachtslot. Een deur die alleen op de knip staat, is met een creditcard of hard stuk plastic toch makkelijk open te maken.
 3. Raamkrukken afsluiten. Het is anders gemakkelijk om een gaatje te boren en kruk van buitenaf te openen.
 4. Maak deuren en ramen dicht als u van huis gaat. Ook als u maar even naar de winkel gaat.
 5. Wek de indruk van aanwezigheid van bewoners (verlichting, gordijnen, tuinonderhoud, postverzorging).
 6. Zorg dat opklimmen onmogelijk is. Zet tuinmeubels en vuilcontainers weg als u met vakantie gaat.
 7. Laat geen onbekenden binnen die zich niet kunnen legitimeren.
 8. Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. Zet ook de Bluetooth functie uit op uw elektronisch apparaat als u dit niet gebruikt. Inbrekers kunnen namelijk het signaal gemakkelijk opvangen.
 9. Spreek elkaar aan op onveilig gedrag en bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie op nummer 112. Dieven voelen zich niet prettig in een buurt waar bewoners op elkaar letten.
 10. Registreer uw waardevolle bezittingen. Tip : maak een foto en beschrijf zoveel mogelijk bijzonderheden zoals merk en type, serienummer of andere bijzonderheden. Erg handig is ook het ingraveren van uw postcode en huisnummer.

Bouwkundige maatregelen:

 1. Uw buitendeuren en ramen (ook de schuifpui) moeten degelijk gesloten kunnen worden. Dus geen rotte kozijnen of deuren/ramen en breng inbraakwerende sloten en sluitplaten aan.
 2. Zorg dat de cilinder van het slot aan buitenzijde niet uitsteekt.
 3. Werk naden en kieren weg met een anti inbraakstrip.
 4. Voorzie ramen van afsluitbare raamkrukken.
 5. Kijk eens naar de buitenverlichting. Inbrekers willen niet gezien worden. Gebruik dan wel de juiste verlichting en hang deze op moeilijk bereikbare plaatsen op.
 6. Zorg dat inbrekers niet gemakkelijk aan de zij- en achterkant van uw woning kunnen komen. De meeste inbraken vinden nog altijd via de achterzijde plaats.

Bouwkundige maatregelen zijn erg situatie gebonden. Wilt u een op maat uitgebracht advies hebben, dan kunt u eventueel contact opnemen met de verkooppunten van het betere hang- en sluitwerk.

Electronische maatregelen:

Het aanbrengen van een alarminstallatie in een woning heeft pas zin als de situatie daarvoor vraagt en alle bovenstaande maatregelen zijn toegepast. Het is niet zinvol om gewoon een willekeurig alarm te installeren en heeft u daarom het advies van een expert nodig. U kunt daarvoor contact opnemen met de betere beveiligingsbedrijven. Meer adviezen over woninginbraak via de website van de politie.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.