WhatsApp buurtpreventie borden

Mede door de inzet van Gian Kerstges, heeft Amby sinds enkele weken 4 WhatsApp-buurtpreventieborden hangen. Deze borden zijn te vinden op de invalswegen bij binnenkomst van Amby, te weten Ambyerstraat Noord, Ambyerstraat Zuid (linkerzijde), hoek Severenstraat / Heukelstraat en hoek Molenweg / Longinastraat.

Waarom een WhatsApp-groep?
Bewoners die zich aanmelden voor deze groep voelen zich betrokken bij hetgeen in onze wijk gebeurd. Samenwerking tussen de burgers, de politie en gemeente zal de veiligheid en met name het veiligheidsgevoel verhogen.

Wat is een buurt-WhatsApp?
De buurt-WhatsApp is een WhatsApp-groep bedoeld om digitaal te waarschuwen voor verdachte situaties in onze wijk, die door waakzame deelnemers aan die groep worden gesignaleerd. Het kan gezien worden als een moderne vorm van “buurtwacht”. Via de buurt WhatsApp kan er door deelnemers onderling makkelijk en snel informatie uitgewisseld worden. Organisaties zoals gemeente en politie maken GÉÉN deel uit van deze groep.

Hoe werkt de buurt WhatsApp?
Door het melden van verdachte situaties door middel van de buurt-WhatsApp, worden andere buurtbewoners en de politie snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte(n) in de gaten houden. De politie kan tot eventuele actie overgaan of kan de gedeelde informatie gebruikt worden voor dossiervorming. Wat is nu echter een verdachte situatie? Meestal is het onderbuikgevoel bij een situatie al voldoende om een goede inschatting te kunnen maken.

Basisregels buurt-WhatsApp groep:

 1. Bij een verdachte situatie waarschuwt de melder via 112 de politie en geeft bijzonderheden door zoals signalement of beschrijving van het voertuig (merk, kleur, kenteken). Bij signalering van een verdachte situatie, handel als volgt:
  – Alarmeer politie via 112 alarmnummer
  – App via de buurt Whatsapp de waarneming
  – Vermeld dat je 112 hebt gebeld
  – Eventueel kunt u naar buiten gaan en zien dat u de situatie observeert
 2. De wijkagent zit niét zelf in de WhatsApp groep. De politie komt alleen in actie wanneer de melding via 112 gedaan wordt.
 3. Speel géén eigen rechter en overtreed geen regeles of wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 4. Het onderling versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan ten behoeve van het verstrekken van een signalement wanneer dit voor de melding noodzakelijk/meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.
 5. Gebruik WhatsApp alleen voor verdachte situaties en NIÉT voor onderlinge contact-/privéberichten.
 6. HANG IN IEDER GEVAL NIET DE HELD UIT !

5 Comments

 • anja

  18 december 2016

  Misschien een hele stomme vraag, maar hoe kan ik gaan deelnemen aan de app?
  Deze informatie kan ik hier helaas niet terugvinden.

  Reply
 • maurice.luijten

  19 december 2016

  Hallo Anja,
  Dit is geen stomme vraag, maar heel terecht.
  Je kunt je aanmelden bij Gian Kerstges, 06-11299813

  Hopend dat je hierbij voldoen geïnformeerd bent.

  groeten,
  maurice

  Reply
 • peter de vries

  9 juni 2017

  Overal verschijnen dit soort borden (a 54,- per bord) en er staat geen enkele info op. Hoe kan ik aan een appgroep deelnemen zonder nummer? Is het nummer van Gian Kerstgens voldoende? Die zal dan wel gek worden van alle app-verzoeken…
  Gr. Peter

  Reply
  • Buurtplatform Amby

   14 juni 2017

   Beste Peter,

   je kunt je inderdaad aanmelden bij Gian Kerstges: 06-11299813.

   Groeten, Elwin

   Reply
 • kevin verbeek

  23 april 2019

  Hallo ik zou me graag willen aanmelden voor de buurt app van de deze wijk

  Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.