Zondag 7 mei grote zorg-infodag in Amby in de Amyerhoof

U heeft ondersteuning nodig omdat u sommige dingen niet meer zelf kunt. En nu?
In mei organiseert Buurtplatform Amby een grote bijeenkomst over zorg en ondersteuning. Zij doen dit samen met team Wmo van de gemeente Maastricht en andere organisaties. De bedoeling is dat u op deze dag informatie kunt krijgen over ondersteuning die u nu of misschien in de toekomst nodig heeft. Of misschien is er iemand in uw naaste omgeving waarvoor u te rade wilt gaan. In dit artikeltje leggen we uit, welke vormen van zorg en ondersteuning er onder andere zijn.

Als u moeite heeft met dagelijkse handelingen
U kunt op sommige vlakken niet meer mee en zoekt hier een oplossing voor. Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen en wellicht al hebt gedaan. Zoals goed bedenken wat er precies niet lukt en het gesprek aangaan met mensen die u hierbij kunnen helpen: vrienden, familie, buren. Ook kunt u contact opnemen met een van de wijkservicepunten of sociale teams in Maastricht. Zij denken met u mee en kennen veel mogelijkheden en organisaties in Maastricht. Zij kunnen u daarin wegwijs maken.

Wanneer team Wmo?
Het is uiteraard de bedoeling dat u de touwtjes zo veel en zo lang mogelijk zelf in handen kunt blijven houden. En kunt blijven meedoen. Dat is het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met hulp van vrienden, familie, buren, mantelzorgers of organisaties. Zodat u precies de ondersteuning krijgt die nodig is. Als u er zelf niet uitkomt, neem dan contact op met team Wmo van de gemeente Maastricht. U belt 14 043 of e-mailt wmo@maastricht.nl.

Meer tips
Ondersteuning is op verschillende manieren geregeld. Vaak bepalen wetten, waar u terecht kunt voor welke hulp. Heeft u bijvoorbeeld een vraag over verpleging of verzorging thuis? Dan kan uw zorgverzekeraar u helpen. Gaat het om het wonen in een instelling zoals een verpleeghuis, dan regelt u dit via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Hen bereikt u via 0900 1404 of via www.ciz.nl.

  • Als u er zelf en met uw omgeving niet uitkomt, dan kunt u terecht bij team Wmo van de gemeente Maastricht: bel 14 043 of e-mail wmo@maastricht.nl.
  • De sociale teams kunnen u helpen om uw vraag helder te krijgen en om te bepalen, welke ondersteuning u kunt gebruiken. Zie www.gemeentemaastricht.nl.
  • Is er al iemand die u helpt? Geef hem/haar een steuntje in de rug: www.voormantelzorgers.nl.
  • Op www.wehelpen.nl kunt u een vraag om hulp plaatsen.
  • Samen weet u meer dan alleen. Daarom is MEE er. Zij staan voor u klaar: www.mee.nl.
  • In de wijkservicepunten kunt u terecht met vragen over geld, gezondheid en eenzaamheid.

Kunt u niet meer lopend of per bus boodschappen doen? Dan kunt u een scootmobiel lenen.

Een paar voorbeelden die kunnen gelden voor jong en oud:
De meeste ouders weten wat ze moeten doen als hun kindje zich verbrand aan een kopje thee. En U zorgt dat u brandpleisters in huis heeft. Maar wat als het nu iets erger is? Waar begin je met je zoektocht?

Pubers, wie kent ze niet. Leuk? Verslaafd, onhanteerbaar gedrag…… Het meeste lossen we thuis zelf wel op, maar wat als het toch iets erger wordt?

Pap en mam, thuis wonen of verpleegkliniek? Hoe gaat dat? Gezond oud worden willen we allemaal.

De volgorde voor wanneer iets nodig is op het gebied van hulp, zorg, kennis, hulpmiddelen:


Wie betaalt – de hoofdlijnen:
De eerste kosten zijn meestal voor eigen rekening. Die worden verrekend via een “eigen bijdrage”. Ook de eigen ziektekostenverzekering, in combinatie met een goede aanvullende verzekering, is behoorlijk bepalend voor het recht op vergoeding van kosten die je moet maken. Afhankelijk van de situatie kan ook de gemeente of het UWV sommige kosten vergoeden. Die moeten dan wel binnen de geldende regelingen vallen van de gemeenten en/of UWV.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.