Aangenaam gezelschap gezocht!

Onlangs hebben wij gesproken met Stichting Horizon, een onderdeel van de LEVANTOgroep. Doel van het gesprek is te onderzoeken in hoeverre een samenwerking tussen Horizon en Buurtplatform Amby mogelijk kan zijn.

Wie of wat is Horizon? Gezellig samen iets doen met iemand anders. Voor veel mensen leuk én vanzelfsprekend. Maar helaas niet voor iedereen. Vele eenzame medemensen met een psychiatrische kwetsbaarheid wachten bij Stichting Horizon op een maatje om elke twee weken samen iets leuks te doen om zo de eenzaamheid te doorbreken. En op deze manier weer een stapje richting de maatschappij zetten. De behoefte aan een contact van mens tot mens is groot. Simpelweg er zijn. Géén hulpverlening. Daar gaat het om.

Een vrijwilliger uit Amby aan het woord: “Als iemand een been gebroken heeft, dan krijgt hij vaak genoeg begrip en hulp aangeboden. Maar heeft iemand een psychische kwetsbaarheid dan wordt hier door de maatschappij vaak terughoudend op gereageerd. Dit is voor mij een motivatie geweest om me aan te melden bij Stichting Horizon. Ik wil graag iets betekenen voor de medemensen in de GGZ die helaas vaak nog een negatieve stempel hebben. Ik sta open voor mensen die misschien in gedrag of uiterlijk anders zijn. Ik wil er gewoon zijn voor mensen die door hun kwetsbaarheid eenzaam zijn. Ik bezoek mijn maatje een keer in de twee weken en hij is dan erg blij om mij te zien. Wat we gaan doen is afhankelijk van wat hij op dat moment zelf wil en aankan. Mijn maatje bepaalt het tempo maar we ondernemen activiteiten die we samen leuk vinden om te doen. Meestal drinken we samen een kop koffie en heel af en toe gaan we er samen op uit. Ik hoef me als vrijwilliger niet druk te maken over de behandeldoelstellingen van mijn maatje. Dat ik er voor mijn maatje ben is voor hem voldoende. Het zijn de kleine dingen die het doen, een kaartje met zijn verjaardag of met kerst daar bloeit hij van op. Na een aantal jaren ken ik mijn maatje goed genoeg om in een blik te zien hoe hij zich voelt, daar hebben we geen worden meer voor nodig. De dankbaarheid, hoe klein soms ook geeft me voldoening.”

Buiten de samenwerking die we verder zullen uitwerken zoekt Horizon vrijwilligers die iets willen betekenen voor een kwetsbare en eenzame medemens bij jou in de buurt? Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Stichting Horizon, via 043-3621567 of horizon.maastricht@levantogroep.nl.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.