Wat is verdacht gedrag?

Op verzoek van het Buurtplatform Amby wil ik u enige informatie geven over verdacht gedrag in de wijk en wat zou je dan als buurtbewoner kunnen doen? Om te beginnen: verdacht gedrag is moeilijk te omschrijven. U, als buurtbewoner, zult dit sneller in de gaten hebben dan iemand, die niet dagelijks in de wijk is. Er loopt b.v. iemand op en neer voor een woning en heeft daarnaast ook nog veel belangstelling voor deze woning. Verdacht gedrag ? Als hij gekleed is in schilderkleren zou het mogelijk de winterschilder kunnen zijn die een offerte moet opmaken. Is het echter iemand, die in het donker gekleed is en schichtig om zich heen kijkt, wordt het weer een ander verhaal. Kortom, vertrouw op dat moment gewoon op uw onderbuikgevoel. Wat ons, als politie opvalt is dat mensen schromen om bij verdacht gedrag 1-1-2 te bellen. Mensen weten vaak niet wanneer dit alarmnummer gebeld kan worden. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 1-1-2. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Ziet u een verdachte situatie, kunt u betreffende persoon ook gewoon aanspreken en vragen of u hem kunt helpen of informeren of hij iets zoekt. Echte inbrekers vinden dit absoluut niet fijn en daarnaast geeft u een signaal af dat buurtbewoners op elkaar letten.

Meer informatie kunt u vinden in de brochure “Wat is verdacht gedrag” van de Nationale Politie.

Verder stelt de politie een gratis app beschikbaar met relevante informatie van en over de politie. Via deze app, te downloaden via de app stores van Apple en Google, kunt u makkelijk en snel contact leggen met de politie.

Hub Smeets, wijkagent
Facebook: @wijkagent.Hub.Smeets
Twitter: @wijkagentSmeets

.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.